Για σας που διαβάσατε το άρθρο «Προπόνηση στο κρύο» και παρόλα αυτά δεν προπονείστε έξω επειδή κρυώνετε ή φοβόσαστε το χιόνι θα πρότεινα να συνεχίσετε την προπόνησή σας στον διάδρομο κάποιου γυμναστηρίου ή του σπιτιού σας.
Παρότι για πολλούς η προπόνηση στον διάδρομο θεωρείται βαρετή και για άλλους δύσκολη ή επικίνδυνη, ας δούμε πως μπορεί να γίνει σωστά, ευχάριστα, και κυρίως με ασφάλεια. Έτσι θα οδηγηθούμε υγιείς και με καλύτερη φυσική κατάσταση στις ανοιξιάτικες προπονήσεις και αγώνες.
Ας δούμε μερικά απ’ τα πλεονεκτήματα της προπόνησης στον διάδρομο:
- Ιδανικές ή ρυθμιζόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
- Σιγουριά ότι δε θα χάσουμε την προπόνηση εξαιτίας κρύου, βροχής, πάγου ή χιονιού.
- Αποφυγή των συνθηκών αιθαλομίχλης που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εξαιτίας της καύσης τζακιών, σομπών και λεβήτων ξύλων, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
- Απορροφά καλύτερα τους κραδασμούς από την άσφαλτο, ειδικά αν ο διάδρομος είναι καλής ποιότητας.
- Το τρέξιμο στον διάδρομο είναι ευκολότερο από το τρέξιμο στον δρόμο, αφού υπάρχει ήδη η κίνηση του ιμάντα και δεν απαιτείται μεγάλη ενεργειακή δαπάνη για ώθηση μπροστά.
- Ελέγχουμε άμεσα την ταχύτητα και ρυθμίζουμε με ακρίβεια την ένταση της άσκησης. Ειδικά για όσους δεν διαθέτουμε ρολόι με GPS, είναι ιδανικός για τον έλεγχο του ρυθμού και της απόστασης που διανύουμε.
- Μπορούμε να διατηρήσουμε απόλυτα σταθερό ρυθμό.
- Είναι εφικτό να πετύχουμε όποια κλίση επιθυμούμε, για όσα μέτρα θέλουμε και έτσι να προσομοιώσουμε οποιεσδήποτε υψομετρικές κλίσεις για μελλοντικούς αγώνες μας. (Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να διαθέτει ο διάδρομος κατηφορική κλίση!)
- Τρέχουμε με ασφάλεια οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
- Έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε όποια στιγμή θέλουμε, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να επιστρέψουμε εξουθενωμένοι ή πονώντας από μια μακρινή διαδρομή ενός μεγάλου συνεχόμενου.
- Είναι ιδανικός για την εξάσκηση της υψηλής συχνότητας διασκελισμού. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο: «Μικρός ή μεγάλος διασκελισμός στο τρέξιμο αντοχής.»)
- Προσφέρεται για βιντεοσκόπηση από πολλές γωνίες λήψης ώστε να εξετάσουμε και να βελτιώσουμε την τεχνική τρεξίματός μας, εμείς οι ίδιοι ή κάποιος έμπειρος προπονητής, ακόμη και αν βρίσκεται μακριά, χάρη στην τεχνολογία.
Από την άλλη, ορισμένα πλεονεκτήματα μπορεί να είναι παράλληλα και μειονεκτήματα. Ας δούμε ορισμένα, πιθανά, αρνητικά στοιχεία της προπόνησης στον διάδρομο και πως μπορούμε να τα αντισταθμίσουμε με θετικότερα:
1. Οι συνθήκες άπνοιας μπορεί να αποδειχτούν μειονέκτημα στον μελλοντικό αγώνα μας, μια και σχεδόν πάντα υπάρχει παράγοντας αντίθετου αέρα.
Πώς θα το ξεπεράσουμε:
Μπορούμε να ρυθμίσουμε μια ανηφορική κλίση + 1-2% ώστε να ισοσκελίσουμε τις συνθήκες άπνοιας. Στον διάδρομο δεν κινούμαστε εμπρός και άρα δεν δημιουργούμε αντίθετο άνεμο με την κίνησή μας. Ο αντίθετος άνεμος επιβαρύνει ενεργειακά την προσπάθειά μας περίπου 7%, ανάλογα βέβαια με την ταχύτητα που κινούμαστε. Αφού κάνουμε την προθέρμανσή μας σε τελείως επίπεδο διάδρομο, η ρύθμιση στο 1%, 1,5% ή και 2% διασφαλίζει μια δυσκολία παρόμοια με αυτή της αντίστασης ενός μέτριου αντίθετου ανέμου. Για ακραίες συνθήκες αντίθετου ανέμου, διαχειριστείτε την κλίση ανάλογα!
2. Στους αγώνες υπάρχουν και κατηφόρες. Εμείς πως θα τις προσομοιώσουμε;
Πώς θα το ξεπεράσουμε:
Μόνο οι πολύ καλοί και συνήθως πολύ ακριβοί διάδρομοι διαθέτουν κατηφορική κλίση. Αν ο δικός μας δεν είναι απ’ αυτούς, μπορούμε να κάνουμε μερικά ζωηρά ανοίγματα μέσα στο συνεχόμενο αντί για κατηφόρες. Έτσι όταν επανέλθουμε στον πρότερο ρυθμό μας θα νιώθουμε επιπλέον κόπωση, περίπου την αίσθηση της κατηφόρας, εκτός από την πλειομετρική σύσπαση των μυών οι οποία δουλεύεται στοχευμένα σε κατηφόρες, σκαλιά ή με ειδικές πλειομετρικές ασκήσεις. (Όλα τα παραπάνω απαιτούν μεγάλη προσοχή και σωστή προπονητική καθοδήγηση εξαιτίας αυξημένης πιθανότητας τραυματισμού!)
3. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες αποφεύγουν να τρέχουν στον διάδρομο φοβούμενοι την αστάθεια τους και τον κίνδυνο πτώσης.
Πώς θα το ξεπεράσουμε:
Οι καλοί διάδρομοι διαθέτουν συνήθως μια ζώνη ασφαλείας που μας προφυλάσσει από την πτώση εφαρμόζοντάς την γύρω από τη μέση μας. Η ζώνη αυτή είναι ιδανική για το ξεκίνημά μας. Κάποιοι άλλοι διαθέτουν έναν ιμάντα με μαγνήτη που εφαρμόζει στον διάδρομο ο οποίος δένεται με κλιπ στη μπλούζα μας, και μας διασφαλίζει ότι σε οποιαδήποτε απώλεια ισορροπίας και πιθανότητα πτώσης, θα αποσυνδέσει αμέσως τον διάδρομο, κάνοντάς τον να σταματήσει ακαριαία. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το κουμπί άμεσης παύσης ή κρατιόμαστε από τις λαβές μέχρι να τον συνηθίσουμε. Το ξεκίνημα μόνο με περπάτημα είναι ιδανικό για όσους έχουν φοβία με τον διάδρομο.
4. Οι συνθήκες εφίδρωσης σε κλειστούς χώρους και κατά συνέπεια κατά την προπόνηση στον διάδρομο είναι μεγαλύτερες.
Πώς θα το ξεπεράσουμε:
Οι πολύ καλοί διάδρομοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικό σύστημα εξαερισμού και ψύξης προς τον αθλητή. Αν ο δικός μας δεν διαθέτει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ανεμιστήρα ή να τον τοποθετήσουμε κοντά στην πόρτα ή το παράθυρο, τα οποία να ανοίγουμε όταν ο καιρός το επιτρέπει και για καλύτερη οξυγόνωση του χώρου. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για τίποτε από όλα αυτά χρειαζόμαστε, τουλάχιστον, μια απορροφητική πετσέτα!
Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν δεν αποκτήσουμε κάποια εμπειρία στο τρέξιμο σε διάδρομο, δύσκολα θα μπορούμε να κάνουμε εργομέτρηση ή εργοσπιρομέτρηση σε κάποιο ειδικό εργομετρικό κέντρο. Η εργομέτρηση στο πεδίο είναι μεν ακριβέστερη, αλλά στοιχίζει σαφώς ακριβότερα.
‘Ένας πρωτόπειρος χρήστης του διαδρόμου πρέπει να φροντίσει τα παρακάτω:
1. Να τον συνηθίσει πρωτίστως με περπάτημα και σταδιακά με αργό συνεχόμενο τρέξιμο.
2. Στην αρχή να κρατιέται από τις λαβές του διαδρόμου ή να χρησιμοποιεί την ειδική ζώνη προστασίας που διαθέτουν ορισμένοι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
3. Να ξεκινά πάντα αργά για λίγα λεπτά και μετά να μπαίνει στον επιδιωκόμενο προπονητικό ρυθμό. Πάντα λίγο περπάτημα στην αρχή και προοδευτική αύξηση της ταχύτητας.
4. Με το τέλος της προπόνησης κατεβάζει πάλι σταδιακά την ταχύτητα και τελειώνει πάντα με περπάτημα.
5. Αν κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται να σταματήσει εκτάκτως, μπορεί να τραβήξει το ειδικό μαγνητάκι που υπάρχει για άμεση παύση ή να εξασκηθεί στο άμεσο σταμάτημα με το πάτημα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης.
6. Να μην μπαίνει στον διάδρομο όταν κινείται γρήγορα. Όταν ξεκινήσει κάποιος, για παράδειγμα τα ανοίγματα, καλό είναι να ανεβάζει ταχύτητα και να ξανακατεβάζει για να χαλαρώνει. Για να κάνει το 2ο άνοιγμα να ξανανεβάζει με τον ίδιο τρόπο κ.ο.κ. ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνει και να βγαίνει συνεχώς. Ορισμένοι δρομείς μπορούν και βγάζουν τα πόδια δεξιά και αριστερά από το διάδρομο (ενώ ο διάδρομος τρέχει σταθερά γρήγορα), αλλά θέλει μεγάλη εμπειρία και είναι λίγο επικίνδυνο. (Το δύσκολο δεν είναι τόσο το να βγει κανείς, αλλά να ξαναμπεί, ενώ ο ιμάντας κινείται σε υψηλή ταχύτητα!)
Αρκετοί διάδρομοι διαθέτουν εκτός από τα βελάκια αυξομείωσης της ταχύτητας, κουμπιά με συγκεκριμένη ταχύτητα. Έτσι μπορεί κάποιος εύκολα να πετύχει άμεσα τις υψηλές ή χαμηλές ταχύτητες που επιθυμεί κατά προσέγγιση και να διορθώσει με ακρίβεια την επιθυμητή ταχύτητα με τα βέλη.
7. Να διαθέτει μια πετσέτα δίπλα του για να σκουπίζει τον ιδρώτα του.
8. Να διαθέτει νερό στην ειδική υποδοχή του διαδρόμου λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.
9. Να φορά ποιοτικά παπούτσια, σε καλή κατάσταση, για επιπλέον αντικραδασμική προστασία, ειδικά αν ο διάδρομος δεν είναι πολύ καλής ποιότητας.
Αφού λοιπόν εξοικειωθούμε με τον διάδρομο και εκτιμήσουμε την αξία του ειδικά τον χειμώνα μπορούμε να μεταφέρουμε όλες τις προπονήσεις που θα κάναμε στον δρόμο ή τη φύση, στον διάδρομο του σπιτιού του ή του γυμναστηρίου. Όσο έμπειροι δρομείς και αν είμαστε, ωφέλιμο θα ήταν οι πρώτες προπονήσεις στο διάδρομο να είναι μικρής διάρκειας ως προσαρμογή στους κραδασμούς και την διαφορετική τεχνική τρεξίματος. Η ωφέλεια της χρήσης του διαδρόμου μπορεί να αποδειχτεί και το καλοκαίρι, ειδικά στη χώρα μας με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Ας δούμε πως μπορεί να γίνει η αντικατάσταση στον διάδρομο όλων των προπονήσεων που θα κάναμε στον δρόμο, το στάδιο ή το βουνό.
- Το αποκαταστατικό και το μέτριο συνεχόμενο τρέξιμο είναι οι ευκολότερες προπονήσεις που μπορούν να προσομοιωθούν στον διάδρομο, λόγω της μέτριας διάρκειας και του άνετου ρυθμού τους.
- Το μεγάλο συνεχόμενο τρέξιμο φαντάζει δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω της μεγάλης διάρκειάς και της μονοτονίας του ρυθμού. Βιωματικά θα έλεγα ότι μια τηλεόραση ή καλή παρέα στον διπλανό διάδρομο μπορεί να το κάνει ρεαλιστικό και ευχάριστο. Ως παραλλαγή, μπορείτε να το κάνετε προοδευτικά αυξανόμενο ώστε να αλλάζει ο ρυθμός και να αποφευχθεί η μονοτονία του. Αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω, θα πρότεινα ως λύση το μοίρασμα της ώρας του μεγάλου συνεχόμενου στο ποδήλατο, τον διάδρομο και το ελλειπτικό αν βρισκόμαστε στο γυμναστήριο. Αυτό μπορεί να γίνει κυκλικά μία φορά π.χ. 1 ώρα στο καθένα για να συμπληρωθούν 3 ώρες προπόνηση ή κυλιόμενα 30 λεπτά στο καθένα και επανάληψη άλλα 30 λεπτά κ.ο.κ.
- Στις εντονότερες συνεχόμενες προπονήσεις (γαλακτικού, αναπνευστικού κατωφλιού κ.α.) απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και εμπειρία στη διατήρηση του ρυθμού με ασφάλεια.
- Οι διαλειμματικές προπονήσεις μπορούν να γίνουν είτε με βάση την απόσταση, είτε με χρόνο, σαν Fartlek. Δηλαδή μπορούμε να εκτελέσουμε 5 x 1000 μέτρα στον προσδοκώμενο χρόνο π.χ. 4’30’’/χλμ , είτε ως 5 x 4’ - 5’ λεπτά χωρίς να μας ενδιαφέρει πόσα μέτρα θα καλύψουμε. Αρκεί η προσπάθεια να είναι υπομέγιστη έως μέγιστη. Οι διαλειμματικές προπονήσεις ανεξαρτήτως απόστασης, χρήζουν προσοχής και συγκέντρωσης λόγω της μεγάλης ταχύτητας εκτέλεσης. Σε τέτοιες ή γρηγορότερες εντάσεις καλό είναι να αποφεύγονται οι συνομιλίες με τους διπλανούς-διπλανές ή να επιδιώκουμε να ψάχνουμε για νέες γνωριμίες μέσα στο γυμναστήριο. Αφήστε τις γνωριμίες για πιο αργούς ρυθμούς ή την ώρα της ενδυνάμωσης!
5. Η προπόνηση σε ανηφόρες είναι ιδανική στο διάδρομο λόγω ακριβούς προσομοίωσης των κλίσεων που θα αντιμετωπίσουμε στον αγώνα μας. Απλά δεν διασφαλίζουμε τη μαγεία της φύσης και της εναλλαγής του τοπίου, εκτός αν κάποιος έχει τραβήξει βίντεο τρέχοντας στο βουνό, όπως είχες κάνει παλιότερα ένας φίλος, και το προβάλλουμε στην τηλεόραση ενώ τρέχουμε! Μπορούμε να πετύχουμε ιδανικές διαλειμματικές προπονήσεις σε ανηφόρες σε έναν διάδρομο και σίγουρα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό στη διάρκεια του χειμώνα!
Ενδιαφέρουσες προπονήσεις για ποικιλία στην προπόνησή μας.
Ας δούμε τέλος μερικές διαφορετικές προπονήσεις που μπορούν να σπάσουν τη ρουτίνα στο διάδρομο και παράλληλα να μας βελτιώσουν πραγματικά:
1. Προοδευτικά αυξανόμενο συνεχόμενο 3 x 10’
Τα πρώτα 10 λεπτά στο ρυθμό του ζεστάματος, τα επόμενα 10’ λίγο πιο γρήγορα στον αερόβιο (πολύ άνετο - σχεδόν αλαχάνιαστο) ρυθμό μας και τα επόμενα 10 στο ρυθμό του κατωφλιού, δηλαδή στο ρυθμό που δυσκολευόμαστε να μιλάμε με τον διπλανό μας. Καλό είναι να ακολουθούν και μερικά λεπτά χαλάρωμα στο τέλος. Τα λεπτά της προπόνησης μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με το επίπεδό μας σε 3*20’ για τους πιο προχωρημένους ή και 3*5’ για τους πιο αρχάριους.
2. Πυραμίδα με προοδευτικά αυξανόμενο συνεχόμενο 3 x 10’ & αντιστροφή 3*10’
Όπως την προηγούμενη προπόνηση αλλά μετά το τέλος της ανόδου της πυραμίδας ακολουθεί κάθοδος προς τον πιο αργό ρυθμό. Έτσι η προπόνηση αυτή διαρκεί 1 ώρα, συμπεριλαμβανόμενου του χαλαρώματος και του ζεστάματος.
3. Ανάποδο μίλι (- 400 μέτρα τη φορά)
Μετά από 10-15 λεπτά ζέσταμα και διακοπή για μερικές διατάσεις, επανερχόμαστε ως εξής:
1600 μέτρα σε έντονο ρυθμό (@ ρυθμό υπομέγιστο ~90% της μέγιστης προσπάθειάς μας, με διάλειμμα τόσο όσο ο χρόνος που κάναμε για την εκτέλεση του κομματιού ή το μισό ανάλογα την φάση της προετοιμασίας μας.
1200μ.@ 92% της μέγιστης προσπάθειας με διάλειμμα όπως το πρώτο κομμάτι.
800μ. @ 94 % της μέγιστης προσπάθειας με διάλειμμα όπως το πρώτο κομμάτι.
400μ. @ 96 % της μέγιστης προσπάθειας με διάλειμμα όπως το πρώτο κομμάτι.
(Για πιο προχωρημένους αθλητές μπορούμε να προσθέσουμε και την απόσταση των 1000, 600, 200 μέτρων με αντίστοιχα υψηλή ένταση ανάμεσα στις προηγούμενες αποστάσεις, για μεγαλύτερο όγκο προπόνησης.)
Ακολουθούν 5-15 λεπτά χαλάρωμα και μερικά λεπτά περπάτημα.
Είναι μια εξαιρετική διαλειμματική προπόνηση που σπάει τη ρουτίνα των 1000 μέτρων που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότεροι δρομείς.
4. Ανάποδο 10 λεπτο (- 2 λεπτά τη φορά)
Όπως στην προηγούμενη προπόνηση, απλά σε αυτή θα σκέφτομαι σε χρόνο και όχι σε απόσταση. Έτσι, μετά το απαραίτητο 15λπετό περίπου ζέσταμα ακολουθούν:
10 λεπτά σε έντονο ρυθμό (@ ~ 86 % της μέγιστης προσπάθειάς μας) με διάλειμμα το μισό του κομματιού +
8 λεπτά σε έντονο ρυθμό (@ ~ 88 % της μέγιστης προσπάθειάς μας) με διάλειμμα όπως το πρώτο κομμάτι +
6 λεπτά σε έντονο ρυθμό (@ ~ 90 % της μέγιστης προσπάθειάς μας) με διάλειμμα όπως το πρώτο κομμάτι +
4 λεπτά σε έντονο ρυθμό (@ ~ 92 % της μέγιστης προσπάθειάς μας) με διάλειμμα όπως το πρώτο κομμάτι +
2 λεπτά σε έντονο ρυθμό (@ ~ 94 % της μέγιστης προσπάθειάς μας) με διάλειμμα όπως το πρώτο κομμάτι
Ακολουθούν 5-15 λεπτά χαλάρωμα και μερικά λεπτά περπάτημα.
(Για πιο προχωρημένους αθλητές μπορούμε να προσθέσουμε και την απόσταση των 5, 3 και 1 λεπτού ανάμεσα στους προηγούμενους χρόνους για μεγαλύτερο όγκο προπόνησης.)
(Για τους πιο αρχάριους αθλητές μπορεί να αφαιρεθεί η διάρκεια των 10 λεπτών από την προπόνηση ή να μειωθούν όλοι οι χρόνοι στο μισό για τους αρχάριους δρομείς!)
5. Μειωμένη κλίση-αυξημένη ταχύτητα
Μια από τις πλέον αγαπημένες μου προπονήσεις στον διάδρομο, ειδικά την περίοδο που βρισκόμουν στον Καναδά και ο διάδρομος ήταν πολύ «καλός μου φίλος», είναι αυτή στην οποία η κλίση μειώνεται και η ταχύτητα αυξάνεται.
Έτσι, μετά το απαραίτητο 15 λεπτό περίπου ζέσταμα ακολουθούν:
Κλίση 6% > 5 λεπτά σε εύκολο ρυθμό (@ ~ 65 % της μέγιστης προσπάθειας) με Διάλειμμα 4 λεπτά χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα +
Κλίση 5% > 4 λεπτά σε μέτριο ρυθμό (@ ~ 70 % της μέγιστης προσπάθειας) με Διάλειμμα 3 λεπτά χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα +
Κλίση 4% > 3 λεπτά σε πολύ άνετο ρυθμό (@ ~ 75 % της μέγιστης προσπάθειας) με Διάλειμμα 2 λεπτά +
Κλίση 3% > 2 λεπτά σε άνετο-γρήγορο ρυθμό (@ ~ 80 % της μέγιστης προσπάθειας) με Διάλειμμα 1 λεπτό χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα +
Κλίση 2% > 1 λεπτό σε γρήγορο ρυθμό (@ ~ 85 % της μέγιστης προσπάθειας) με Διάλειμμα 45 δευτερόλεπτα χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα +
Κλίση 1% > 45 δευτερόλεπτα σε πολύ γρήγορο ρυθμό (@ ~ 90 % της μέγιστης προσπάθειας) με Διάλειμμα 30 δευτερόλεπτα χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα +
Κλίση 0% > 30 δευτερόλεπτα σε πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό (@ ~ 95 % της μέγιστης προσπάθειας)
Ακολουθούν 5-15 λεπτά χαλάρωμα και μερικά λεπτά περπάτημα.
Όλες οι παραπάνω προπονήσεις είναι ενδεικτικές και αποτελούν ένα παράδειγμα της ποικιλίας που μπορούμε να προσθέσουμε στην προπόνηση στον διάδρομο. Αυτό που είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλες οι αυξήσεις σε ποσότητα και ένταση πρέπει να γίνονται σταδιακά, και όχι ταυτόχρονα και οι δύο. Πρώτα αυξήστε την ποσότητα και έπειτα την ένταση! Η κάθε προπόνηση πρέπει να εξυπηρετεί έναν στόχο με συγκεκριμένο προπονητικό αποτέλεσμα.
Μετά το τέλος της προπόνησής καλό θα είναι να εφαρμόσουμε τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν στα περισσότερα γυμναστήρια, καθαρίζοντας με καθαριστικό και χαρτί τα μέρη που αγγίξαμε ή έσταξε ο ιδρώτας μας.
Όσο μονότονη και αν φαντάζει μια προπόνηση σ’ έναν διάδρομο, συχνά είναι απαραίτητη για δρομείς ορισμένων περιοχών. Πρέπει να γνωρίζεται ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου εκτελούν πολύμηνες προετοιμασίες Μαραθωνίου μόνο ή κυρίως σε διάδρομο. Τίποτε δεν είναι αδύνατο αν υπάρχει η θέληση και η επιμονή.
Προσοχή μόνο όταν προπονούμαστε για μεγάλο διάστημα στον διάδρομο, να επιστρέψουμε σταδιακά στους δρόμους με μικρότερα συνεχόμενα, για καλύτερη προσαρμογή του μυϊκού και ερειστικού συστήματος και την επαναπροσαρμογή στη βιομηχανική της κίνησης, λόγω διαφορών στην τεχνική.
Εύχομαι σε όλους καλές και ασφαλείς χειμερινές προπονήσεις. Ραντεβού την άνοιξη, όντας καλύτεροι δρομείς. Κάθε προπόνηση που πραγματοποιούμε αυτή την περίοδ θα την καρπωθούμε την Άνοιξη με καλύτερες επιδόσεις και νέα ατομικά ρεκόρ!
Δημήτρης Τζεφαλής
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Απόφοιτος Α.Π.Θ.
Προπονητής Δρόμων Αντοχής
E-mail:
* Όπου αναφέρεται ο όρος αθλητής εννοείται και ο όρος αθλήτρια.
Για λόγους πρακτικούς, ισότητας των φύλων και για την οικονομία του άρθρου χρησιμοποιείται μόνο ο ένας όρος και στην προκειμένη περίπτωση το αρσενικό γένος.